Dom > Знање > Sadržaj

Kako izabrati pu erh čaj?

Nov 12, 2018
Pu Erh Tea

Kako prepoznati pu erh čaj?

Pu erh čaj nije stariji što bolje, samo kvalitet proizvoda pod pravim uslovima skladištenja, u određenom vremenskom okviru, kvalitet čaja će se pretvoriti u "dobar" pravac. Ako kvalitet proizvoda čaja na početku nije u skladu sa standardom, ili ako se u kasnijem periodu ne skladišti na odgovarajući način, kvalitet čaja neće biti dobar bez obzira na to koliko dugo ga se stavlja, a ima mnogo beskrupulozni prodavci na tržištu pu erh čaja. Glavni metod falsifikovanja je ubrzanje starenja sirovog čaja sa mokrim skladištem i stvaranje takozvanog "starog čaja". Ili pakiranje starog čaja kako bi se pokazao osjećaj starosti. Za obične potrošače je izuzetno teško prepoznati istinitu i lažnu i dobru i lošu identifikaciju starog puerh čaja.

Izgled čaja

Izgled novog puerh čaja je svježiji, uglavnom žuto-zeleni, s bijelim i jakim okusom; nakon dugog perioda oksidacije, izgled čaja će biti žižule crvene boje, a bijeli će se pretvoriti u žućkasto smeđe.

Boja omotnog papira

Obično stari pu erh čaj, bijeli papir njegove ambalaže je vremenom zastario, papir je blago žut, tako da se starost pu erh čaja može ocjenjivati prema stupnju papira ručne izrade tkanine i starenju tiska . Ali ovo se može koristiti samo kao referenca, a ne kao apsolutna osnova, jer neki beskrupulozni trgovci mogu koristiti ovaj mentalitet da upakuju sekundarne proizvode u omotu Chen Huang-a.