Dom > Знање > Sadržaj

Fizički uslovi pu'a čaja

Nov 12, 2018
Pu Erh Tea

Fizički uslovi Pu'er čaja

1. Cirkulirajući zrak. U cirkulirajućem vazduhu ima više kiseonika, što pogoduje proliferaciji nekih mikroorganizama u čaju, tako da može ubrzati promenu čaja, ali ne može da obesi čaj pu'era na balkonu. Mora biti umereno cirkulisan vazduh, ali ne u vazduhu. Osim toga, okolina ne bi trebala imati miris, inače će čaj okusiti. Zbog toga se ne sme staviti u kuhinju ili u druga okruženja u kojima postoji miris života ili industrijski miris.


2. Konstantna temperatura. Temperatura pu'er čaja ne bi trebala biti previsoka ili preniska, temperatura bi se trebala temeljiti na lokalnoj okolini, nema potrebe za umjetnom stvaranjem temperature, normalna unutarnja temperatura može biti, najbolje je održavati 20 do 30 stupnjeva Celzija za Previše temperature će ubrzati fermentaciju čaja u kiselinu. Relativno govoreći, promjene u pu'er čaju u proljeće, ljeto i jesen će se mijenjati brže nego zimi. Kad god se pu'er čaj ne izlaže suncu, bolje je u hladu.


3. Umerena vlažnost. Dobar Pu'er čaj je spreman za skladištenje u suvom skladištu. Suvo skladištenje znači skladištenje u suvom okruženju. Suviše suva okolina će usporiti starenje čaja puera, tako da mora biti vlage. U suhom okruženju, stavite malu čašu vode pored listova čaja kako biste povećali vlažnost zraka. Međutim, previše vlažna sredina može dovesti do brzih promjena u pu'eru. Ova promjena je često "kalup" i čini čaj neprikladnim za piće. Vlažnost treba kontrolisati ljudi. Prosječna godišnja vlažnost zraka ne smije biti veća od 75%. Zbog tople morske klime duž obale, vlažnost će biti veća od 75% u kišnoj sezoni. Stoga je potrebno obratiti pažnju na pravovremenu ventilaciju prozora i vlagu.